چرا باید عطار را از نو شناخت؟

چرا باید عطار را از نو شناخت؟

چرا باید عطار را از نو شناخت؟
عطار نیشابوری در سال 540 هجری برابر با هزارو146 میلادی در نیشابور به دنیا آمد. نام کامل او شیخ فریدالدین ابوحامد محمد است. روستای کدکن نیشابور، زادگاه اوست. ابوبکر ابراهیم پدر عطار بود. عطار اواخر قرن ششم چشم به جهان گشود و اوایل قرن هفتم از دنیا رفت. از او به عنوان پرکارترین شاعر ایرانی یاد می‌شود. اشعار او در زمینه عرفان از مرتبه‎ی بالایی برخوردار است. عطار با اینکه در علوم و فنون ادبی، کلام و نجوم، تفسیر آیات، احادیث و در طب و گیاه‌شناسی تبحر داشت، ولی بیشتر با عرفان شناخته می‌شود. سعید نفیسی معتقد است، عطار مرید شیخ نجم‌الدین کبری (بنیان‌گذار طریقه کبرویه) از سلسله‌های مهم تصوف در قرن ششم و هفتم قمری است. تاثیرپذیری عطار از ابوسعید ابوالخیر (عارف و شاعر ایرانی) نیز بر کسی پوشیده نیست.

آثار عطار

مسلک عارفانه و صوفی‌پسند عطار نیشابوری باعث شد بسیاری از اصحاب خانقاه و دراویش به او نظر داشته ‌باشند و اشعار و آثارش را گرامی بدارند. تخلص عطار نیشابوری در اشعارش به نام «فرید» و «عطار» است. با همه این اوصاف، عطار در مقدمه دو کتاب «خسرونامه» و «مختارنامه» آثار خود را نام برده است که شامل 9 اثر به نظم و یک اثر به نثر است. از آثار منظوم عطار می‌توان به الهی‌نامه، اسرارنامه، جواهرنامه، خسرونامه، شرح القلب، مصیبت‌نامه، منطق الطیر، دیوان اشعار، مختارنامه و از معروف‌ترین آثار منثور او به تذکرةالاولیا اشاره کرد. تذکرةالاولیا، حکایت‌ها و گفتارهایی از اولیای الهی را از امام صادق(ع) تا منصور حلاج شامل می‌شود و با ذکر مختصری از امام باقر(ع) پایان می‌یابد. از 10 کتاب عطار، هشت کتاب باقی مانده است و از دو اثر او، یعنی جواهرنامه و شرح‌القلب نشانی نیست. 

آرامگاه عطار

روزگار پیری عطار مصادف با حمله مغولان به ایران بود و چنانکه مشهور است در نیشابور به دست مغولان کشته شد. آرامگاه عطار نیشابوری در شش کیلومتری غرب نیشابور و در نزدیکی آرامگاه عمر خیام قرار دارد. بنای این آرامگاه مربوط به دوره تیموری است و فردی به نام امیرعلی شیرنوایی آن را ساخته است. این آرامگاه در دوره پهلوی دوم به‌طور کامل مرمت شد. بنای کنونی آرامگاه عطار نیشابوری دارای هشت ضلع و چهار ورودی با گنبدی کاملا کاشی‌کاری شده است. آرامگاه عطار نیشابوری یکی از جاهای دیدنی نیشابور به شمار می‌رود و هر ساله مسافران و گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند. پیکر نقاش معروف کمال الملک نیز در این آرامگاه به خاک سپرده شده است؛ همچنین سه شخصیت مشهور دیگر به نام‌های پرویز مشکاتیان (آهنگساز و موسیقی‌دان)، فریدون گرایلی (استاد تاریخ) و پهلوان شورورزی (از بزرگان ورزش نیشابور) هم در جوار آرامگاه شیخ عطار آرمیده‌اند.
روز 14 آوریل مصادف با  25  فروردین‌ماه، در تقویم ملی ایران، «روز بزرگداشت عطار» نام‌گذاری شده است.
Ady چرا باید عطار را از نو شناخت؟
Ýurt Eýran
Önümçilik wagtyقرن هفتم
Eserlerالهی‌نامه، اسرارنامه، مصیبت‌نامه، تذکرةالاولیا، منطق‌الطیر، جواهرنامه، خسرونامه، مختارنامه، پندنامه، اشترنامه، نزهةالحجاب، بیان‌الارشاد، سی‌فصل، هیلاج‌نامه، وصلت‌نامه

Yslam Medeniýet we Aragatnaşyk Guramasy, Medeniýet we Yslam Gollanma ministrligine degişli Eýran guramalarynyň biridir; we 1995-nji ýylda döredildi.[Has köp]

Tekstiňizi giriziň we Enter düwmesini basyň

Şriftiň ululygyny üýtgetmek:

Sözleriň arasyndaky aralygy üýtgetmek:

üýtgetmek Setiriň beýikligini:

Syçanjygyň şablonyny üýtgetmek: